Yurok Kabilesi nedir?



Yurok Kabilesi, şu anda Del NorteCounty ve Humboldt İlçesinde yaşayan Kuzey Kaliforniya'nın bir Amerikan yerlisidir. Halen Kaliforniya Eyaletindeki en büyük Yerli Amerikalılar grubu. Yurok "aşağı inen insanlar" anlamına gelirken , kabile tarihsel faizsiz kredi veren bankalarolarak kendisini Oohl veya "Hintli insanlar" olarak adlandırdı .
Tarihsel olarak, Yurok Kabilesinin üyeleri, doğal çevreye güvenerek balıkçılar, ebeller, avcılar ve toplayıcılardı. Meşe palamudu ve somon, Yurok diyetinin ana zımbalarıydı. Kızılderililer ayrıca düşmüş kızılçam ağaçlarından doğal malzemelerden klozetler ve sepetler, aile evleri, ter evleri ve kadın menstrual kulübeleri de hazırladı.
Yurok Kızılderilileri okyanustan hasat edilen dentalia kabuklarını para olarak kullandılar ve erkekler sahip oldukları dentalia kabuk ipliklerinin uzunluğunu göstermek için kollarını dövmeliler. Geleneksel kıyafet , erkekler için geyik derisi ve mokasenleri ve kadınlar için ağır süslemeli, diz boyu geyik eteklerini içeriyordu . Yurok Kabilesi, geleneksel şifacılar ve Beyaz Geyik Dansı, Atlama Dansı ve Fırça Dansı gibi yıllık törenleri de içeren zengin bir kültürel geleneğe sahiptir.
Yurok Kabilesi, 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarındaki Misyon döneminde Avrupalılarla çok fazla temasta bulunmamış, ancak 1849'daki California Gold Rush sırasında göçmenlerin akınına uğraması nedeniyle nüfusun% 75'ini hastalık ve katliam nedeniyle kaybetti. 1855'te, kalan kabile üyeleri , Klamath nehri üzerindeki YurokIndianReservation'a taşındı . 19. yüzyılın sonlarında, Yurok çocukları, çoğu zaman istismar yoluyla, dillerini ve kültürel geleneklerini baskılayan misyoner tarzda eğitilmek üzere çeşitli çekinceler ve eğitim kurumlarına yerleştirildi.
Şu anda Yurok Kabilesinin sadece 5000'den az kayıtlı üyesi var ve rezervasyonda 1000'den fazla kişi yaşıyor. Yoksulluk Rezervasyon oranı% 80 oldukça kredisiz borç parayüksektir. Yurok Kabilesi, doğal çevreyi korumaya ve Hintli olmayan yerleşimcilerin ve 19. yüzyılın eğitim programlarının uğradığı zararı ele almak için dil, din ve kültürel gelenekleri yeniden canlandırmaya adamıştır.
Yurok dili Algic ailesine aittir ve Blackfoot ve Cree gibi Algonquian dilleri ile ilgilidir. Sadece 11 ana konuşmacıyla ciddi şekilde tehlike altında. Bununla birlikte, 1996 yılında başlayan Amerikan Yerlileri Yönetimi'nin (ANA) desteklediği yeniden canlandırma çabaları sonucunda yaklaşık 300 temel konuşmacı var. YurokTribe üyelerine yönelik artan sayıda dil dersi var ve yeniden canlandırma programı modernden yararlanıyor. İnternet siteleri ve dijital medya gibi teknoloji.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Parite Bit nedir?

Sistem Mimarisi Nedir?

Kaydırma çubuğu nedir?