Yuma Hintliler kimler?



Yuma Hintliler, Quechan, Yuman, Kwtsan ve Kwtsaan Amerikan Kızılderili kabilelerine bağlı bir Yerli Amerikan kabilesidir . Yuma Hintliler geleneksel olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatı bölgesindeki Colorado Nehri Vadisi'nde ve çevresinde yaşamaktadır. Bu Hint milletlerinin pek çok üyesi Yuma-Quechan Fort Rezervasyonunda yaşıyor . faizsiz kredi veren bankalarRezervasyon, Meksika sınırının kuzeyindedir ve Arizona, Baja California ve California'nın bazı kısımlarında 45.000 dönüm içerir.
Quechan ve Yuma Hint yaratma mitolojisi kültürel kahramanlarından Kukumat'tan kaynaklanır. Efsane Kukumat'ın oğlu Kumastamxo'nun kabileyi Kaliforniya'da Avikwame adlı kutsal bir dağa götürdüğünü söylüyor. Orada onlara yay ve oklar sunarak hastalıkları tedavi etmenin yolları konusunda onlara talimat verdi. Yuma, Quechan ve diğer Arizona kabileleri dağdan indi ve Colorado Nehri boyunca Mojave Çölü'nün güneyinde bir alana yerleşti .
Yuma kabilesinin diğer bazı dini inançları, rüyalarında kendilerine gelen ve ölülerin ruhları ile etkileşim yoluyla gelen manevi bir güce sahiptir. Bu hayal gücünün Kukumat tarafından yaratıldığı ve Kumastamxo tarafından manevi otoriteye sahip olduğu söylenir. Yuma Kızılderilileri ve onların ilgili kabileleri, kendilerini göstermek için özel sesler kullanan koruyucu ruhlara sahip olduklarına inanıyordu. Bu koruyucu ruhların ya kutsal dağ Avikwame'de ya da bölgedeki kutsal alanlardan birinde yaşamak için söylendi.
Yuma Kızılderilileri ABD'nin çok sıcak bir bölgesinde yaşadılar ve evlerini serin tutmaya çalıştıklarında, kapı her zaman güneye baktıkça ve zeminin göreceli serinliği bir tür klima olarak kullanıldı. Başlıca tarımsal Yuma Kızılderilileri için geleneksel bir ev, kütükten bir iskelet, ok otunun veya başka bir kolay erişilebilir maddenin dokunmuş bir örtüsünden oluşmakta ve bir kum tabakası ile örtülmüştür. Bu yapılar yaklaşık 20 x 25 fit (yaklaşık 6 x 7,5 metre) kredisiz borç paraboyutlarındaydı ve esas olarak dikdörtgen veya kare şekle uyuyordu. Bir ailenin birkaç üyesi için bu konutlarda yaşamak alışılmıştı.
İspanyol gezgin Juan Bautista de Anza, 1774 kışında Yuma Kızılderilileriyle kayda değer temasta bulunan ilk Avrupaydı. Quechan şefi Anza ve üç diğer kabile üyesi, 1776 yılında son derece başarılı bir çaba ile Mexico City'e gitti. Yeni İspanya Valisi'ni kabilenin arazisi üzerinde bir misyon kurma konusunda ikna etmek için. Ancak İspanyol yerleşimcilere Yuma Hint topraklarına sıcak bir karşılama sunulmuyordu. 1781 yılının Temmuz ayında, kabile üyeleri dört papaz ve 30 askere saldırdı ve öldürdü. Yuma Kızılderili kabilesi bölgedeki kontrolü ele geçirdi ve 1850'lerin başına kadar sürdürdü. Bu dönemde, ABD Ordusu kabile savaştı ve mağlup oldu ve Fort Yuma'yı kurdu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Parite Bit nedir?

Sistem Mimarisi Nedir?

Kaydırma çubuğu nedir?