ZIP dosyası nedir?



ZIP dosyası, Zip biçimindeki bir dosyada veya sıkıştırılmış bir dosyada veya ZIP biçiminde bir arşivde toplanan dosya koleksiyonudur. Zip diski, Iomega® tarafından, disket-disk teknolojisine benzeyen 1995 yılında piyasaya sürülen bir üründür. Diskler faizsiz kredi veren bankalar100MB, 250MB ve 750MB varyasyonlarda kullanılabilir. 3,5 inç (8.89 cm) diskler taşınabilir ve yeniden yazılabilir ve bir bilgisayar gibi çok çeşitli türde dosya tutabilir , bu durumda zip dosyası bir Zip diskine sığacak kadar küçük bir dosya olabilir. .
PhilKatz, dosya sıkıştırma algoritmaları geliştirdikten sonra1980'lerin başında, PKWARE® firmasının DOS işletim sistemi için ürettiği PKZIP® ve PKUNZIP® programlarını tasarladı. ZIP standardı 1986'daKatz tarafından geliştirildi ve hem sıkıştırılmış hem de unzipping için algoritmalar kamuya açıklandı. Diğer şirketler daha sonra NicoMak Computing® dahil olmak üzere, bazen WinZip® haline gelen ve Software Builders International® tarafından üretilen Corel® ve Netzip® tarafından satın alınan ZIP yardımcı programları oluşturdu. WinZip®, Microsoft® Windows® işletim sisteminin bir ZIP sürümüdür ve PKWare® artık Windows® için ZIP, MacZip ise Apple® bilgisayar kullanıcıları ve Zip ve UnZip'in UNIX® üzerinde çalışmasını sağlar. PKWARE® ve WinZip® farklı özellikleri kullanarak farklı yönlere gittiğinde, 2001 ve 2003 arasında ZIP standardında bir bölünme meydana geldi.
.ZIP uzantısına sahip olmayan bazı dosyalar aslında ZIP dosyalarıdır. Bunlar .jar uzantılı JAR dosyaları ve .xocx uzantılı Microsoft® Office® 2007'deki Açık XML dosyaları içerir. ZIP dosyalarının yanı sıra, zip ve arşivi, sıkıştırılmış veya her ikisini de içeren veya kredisiz borç parareferans gösteren başka dosya uzantıları da vardır. Bunlar 7-zip, ALZip, bzip2, gzip , lzip ve rzip içerir.
Mayıs 2010'da, ZIP dosyalarını kullanan çeşitli kötü amaçlı yazılım saldırıları ortaya çıktı. İlk durumda, malwareYahoo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Instant Messenger® veya Skype®, ancak görüntü dosyasına tıklandığında, indirme için sunulan ZIP dosyası bir solucan içerir. Benzer bir zaman diliminde, güvenlik sağlayıcıları, İnsan Kaynakları departmanlarının bir ZIP dosyasına eklenmiş bir iş özgeçmişine sahip oldukları ortaya çıkan bir e-posta ile hedeflendiğini ancak ZIP'in aslında kötü amaçlı yazılım içerdiğini bildirmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Parite Bit nedir?

Sistem Mimarisi Nedir?

Kaydırma çubuğu nedir?